Sıkça Sorulan Sorular (Akademik Personel)
1416 Sayılı Kanun kapsamında eğitimimi tamamladım. Atama İşlemleri için ne yapmalıyım?
- Üniversitemiz adına Milli Eğitim Bakanlığı hesabına yurtdışında yüksek öğrenimini tamamlayan adaylar Personel Daire Başkanlığına başvuru yapar. Başvuru, adına öğrenim gördüğü bölüm/anabilim dalının bulunduğu birime başvuranın durumunun değerlendirilmesi (Öğretim Görevlisi mi?/Doktor Öğretim Üyesi mi? olarak atanması) ve atanma teklifinin yapılması için gönderilir.
- Atanma teklifleri ilgili birimden Personel Daire Başkanlığına gönderilir.
- Personel Daire Başkanlığı Yükseköğretim Kurulundan kadro aktarım ve atama izni talebinde bulunur ve izin sonrası ilgili kişi Rektörlük oluru ile atanır..
2547 S.K. 31. Md. ile görevlendirme işlemleri nelerdir?
Akademik birimler tarafından ilgili talep Personel Daire Başkanlığına iletilir. Üniversite Yönetim Kurulunda uygun görülmesi durumunda görevlendirme talebi Rektörün onayına sunulur ve uygun görülmesi durumunda görevlendirme ilgili birime bildirilir.
2547 S.K. 35. Md. ile görevlendirme işlemleri nelerdir?
- Birimler tarafından İlgili işlem talebi Personel Daire Başkanlığına iletilir ve mevzuat kapsamında talep evrakları incelenir.
- Uygun bulunduğuna dair Üniversite Yönetim Kurulu Kararına istinaden talep Yönetim Kurulu Kararı ile birlikte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.
- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından, kadronun geçici olarak karşı Üniversiteye tahsisinin uygunluğu hakkındaki yazının gelmesi üzerine ilgiliye ait Sicil Özeti düzenlenerek karşı Üniversiteye gönderilir.
- Geçici kadro tahsisinin uygun görüldüğü Üniversiteden ilgilinin naklen atamasının yapıldığına dair Kararname gelmesi üzerine Personel Daire Başkanlığı tarafından ilgilinin naklen ayrılış işlemlerinin başlatılması için birime yazı ile bildirilir.
2547 S.K. 39. Md. ile görevlendirme işlemleri nelerdir?
- Kısa Süreli Yolluksuz - Yevmiyesiz Görevlendirmelerde bir haftaya kadar dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri, onbeş güne kadar rektörler izin verebilirler. Bu şekilde onbeş günü aşan görevlendirmelerde Birim Yönetim Kurulu Kararı alınır.
- Uzun Süreli Görevlendirmelerde Birim Yönetim Kurulu Kararı ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı alınır.
- Birimden yurtiçi/yurtdışı görevlendirme talebi Personel Daire Başkanlığına bildirilir.
- Uygun görülen görevlendirmeler Personel Daire Başkanlığı tarafından Rektörlük Oluru alınarak birime gönderilir.
2547 S.K. 40/a ve 40/d Md. ile görevlendirme işlemleri nelerdir?
- Akademik birimler tarafından talep Personel Daire Başkanlığına iletilir.
- Talebin uygun görülmesi durumunda görevlendirme talebi ilgili Yükseköğretim Kurumuna iletilir ve konu hakkındaki görüşü istenir.
- İlgili Yükseköğretim Kurumundan gelen görüş yazısı görevlendirmeyi talep eden Birimine iletilir.
Doçent olarak nasıl atanabilirim ?
Doçent Atanması (2547 Sk. 24. Md.)
Rektörlükçe ilan edilen doçent kadrolarına ilan metninde istenen belgeler ile belirtilen süreler içerisinde başvurular yapılır. Ön inceleme aşamasından geçen adayların eserleri bilim jürisine gönderilir. Gelen jüri raporlarının sonucuna istinaden atanma teklifinin görüşülmesi için Üniversite Yönetim Kuruluna yazılır. Üniversite Yönetim Kurulunun görüşü kapsamında atanması uygun bulunan aday Rektörlük oluru ile süresiz atanır.
Dr. Öğr. Üyesi olarak ilk defa nasıl atanabilirim?
Dr. Öğr. Üyesi Atanması (2547 Sk. 23. Md.) (İlk Atama)
Rektörlükçe ilan edilen Dr. Öğr. Üyesi kadrolarına ilan metninde istenen belgeler ile belirtilen süreler içerisinde başvurular yapılır. Ön inceleme aşamasından geçen adayların eserleri bilim jürisine gönderilir. Gelen jüri raporlarının sonucuna istinaden atama veya atamama teklifi adayın başvurduğu birim tarafından Personel Daire Başkanlığına yapılır.
Atanması uygun bulunan aday Rektörlük oluru ile atanır.
Dr. Öğr. Üyesinin Yeniden Atanması/Süre Uzatımı nasıl yapılır?
Dr. Öğr. Üyesinin Yeniden Atanması/Süre Uzatımı
Görev süresi dolan Dr. Öğr. Üyesi ilgili yönerge kapsamında yeterlilik sağlıyorsa atanma veya atanmama teklifi adayın kadrosunun bulunduğu birim tarafından Personel Daire Başkanlığına yapılır.
- Adayın yeniden atanması uygunsa Rektörlük Oluru ile atanır (Görev süresi uzatılır).
- Adayın yeniden atanması uygun değilse Rektörlük Oluru alınır ve ilişiği kesilir.
Öğr. Gör. /Arş. Gör. olarak nasıl atanabilirim?
Öğr. Gör. /Arş. Gör. Atamaları (2547 Sk. 31, 50/d Md.)
- Öğretim Elemanı (Öğr. Gör. /Arş. Gör.) başvuruları;
Fakülte/Yüksekokul kadrosu için kadronun bulunduğu Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna; Rektörlük kadrosu için Personel Daire Başkanlığına yapılmaktadır.
- İlana başvuran adayların ilgili yönetmelikte belirtilen oranlar esas alınarak Ön Değerlendirmeleri yapılır.
- Ön değerlendirme sonucunda kadro adetinin 10 katı kadar aday Giriş Sınavına katılmaya hak kazanır. Ön Değerlendirme sonucu Üniversitemiz internet adresinde yayınlanmak üzere Personel Daire Başkanlığına gönderilir.
- Giriş sınavı sonucunda asıl ve yedek aday belirlenir. Giriş Sınavı sonucu Üniversitemiz internet adresinde yayınlanmak üzere Personel Daire Başkanlığına gönderilir.
- Yukarıda bahsedilen işlemlerden sonra ilgilinin atanması veya atanmaması İlgili Birim tarafından personel Daire Başkanlığına teklif edilmektedir. Atanması uygun bulunan aday Rektörlük oluru ile atanır.
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) İlan ve Atama İşlemleri için ne yapılmalıdır?
- Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan ÖYP ilanları gereği Üniversitemize atanmaya hak kazananların başvuruları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde Personel Daire Başkanlığı tarafından alınmaktadır.
- Süresi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmemektedir. İlgili kadroya atama yapılamazsa ÖYP Ataması için YÖKSİS ten rezerve edilen Araştırma Görevlisi kadrosunun rezervasyonu iptal edilir.
Profesör olarak nasıl atanabilirim?
Profesör Atanması (2547 Sk. 26. Md.)
Rektörlükçe ilan edilen profesör kadrolarına ilan metninde istenen belgeler ile belirtilen süreler içerisinde başvurular yapılır. Ön inceleme aşamasından geçen adayların eserleri bilim jürisine gönderilir. Gelen jüri raporlarının sonucuna istinaden atanma teklifinin görüşülmesi için Üniversite Yönetim Kuruluna yazılır. Üniversite Yönetim Kurulunun görüşü kapsamında atanması uygun bulunan aday Rektörlük oluru ile atanır.