Öğrenim Ücreti/Katkı Payı Bilgilendirme


Ödeme Tarihleri


Katkı payı/öğrenim ücreti Ödemekle yükümlü olan öğrenciler için öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti ödeme aralığı ilgili yılın Akademik Takviminde belirtilen süreler arasında ve ilgili mevzuatla belirlenen katkı payı veya öğrenim ücretini öder.


Genel Bilgiler

  • Öğrenci katkı payı tanımı birinci öğretim programları öğrencileri için, öğrenim ücreti tanımı ise ikinci öğretim programları öğrencileri, uluslararası öğrenciler için kullanılır.
  • Katkı payı/öğrenim ücreti ödemesi gereken öğrenciler için; “… Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenir. Süresi içinde katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yaptırmadığı için öğrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öğrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı/öğrenim ücreti ödemez…”
  • Ödemelerde fiili dönem dikkate alınır. İntibak dönemi dikkate alınmaz.
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu sadece bir programın öğrenci katkı payı Devletçe karşılanır. Devlet yükseköğretim kurumlarında bir yükseköğretim programına kayıtlı iken ikinci bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırılması halinde, ikinci programa ait katkı payları, öğrencilerin kendileri tarafından karşılanır. (Araştırma Görevlileri dahil)
  • Vakıf yükseköğretim kurumlarında kaydı olan ve özel öğrenci statüsünde dönemlik ders alacak olan öğrencilerin, kayıtlı oldukları vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemiş oldukları öğrenim ücretinin %80’lik kısmı ilgili yükseköğretim kurumu tarafından Üniversitemize aktarılır.
  • Herhangi bir yükseköğretim kurumu mezunu adaylardan Üniversitemiz lisans programlarından ders ücreti karşılığında ders alabilirler.
  • Free Mover programı kapsamında Üniversitemizde öğrenim görecek öğrenciler yurtdışından kabul kontenjanları kapsamında kayıt olan uluslararası öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretine tabidir.
  • Çift anadal programında kayıtlı olan öğrencilerden diploma programının öğrenim süresi ilave bir yıl sonunda mezun olamayan öğrencilerden öğrenci katkı payı alınır.


Katkı payı/öğrenim ücretinden muaf olan öğrenciler

  • Birinci öğretim programlarında TC/KKTC uyruklu ve program süresi içinde olan öğrenciler katkı payından muaftır.
  • Birinci öğretim programlarında lisansüstü öğrenim gören araştırma görevlileri katkı payından muaftır.
  • Şehit ve gazi çocuğu olan öğrenciler (öğrenimleri süresince) katkı payından muaftır.
  • Vakıf Yükseköğretim Kurumlarından yatay geçiş yapan TC uyruklu öğrenciler program süresi içinde katkı payından muaftır.
  • Anadal programından program süresi içinde mezun olan çift anadal öğrencileri mezuniyetten sonra bir yıl daha katkı payından muaftır.(9. ve 10. dönemler) 
  • Engelli olduğuna dair raporunu ibraz eden birinci öğretim programında kayıtlı olan öğrenciler  (yurtdışından kabul kontanjanları ile kayıt olanlar dahil) program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı alınmaz. İkinci öğretim programlarına kayıtlı olan ve program sayısı sınırlaması olmaksızın engelli olduğuna dair raporunu ibraz eden öğrencilere engellilik oranı kadar indirim yapılır.
  • Yurtdışından kabul kontenjanları dahilinde kayıt yaptıracak yabancı uyruklu öğrencilerden ailesi ve kendisi Türkiye’de ikamet izni almış olanlardan; aynı aileye mensup başka yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretlerine, % 35 oranında indirim yapılır.
  • Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından belirlenen; Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Maarif Vakfına bağlı lise düzeyindeki eğitim kurumlarından, Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütülen uluslararası imam hatip öğrenci programları kapsamında eğitim veren uluslararası imam hatip liselerinden ve azınlık liseleri ile Müslüman dini idarelere bağlı imam hatip lisesi statüsündeki eğitim kurumlarından mezun olan ve yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları dahilinde lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin belgeleriyle başvuru yapmaları halinde öğrenim ücretleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından karşılanır.


Kayıt yaptırıp kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilerin katkı payı/öğrenim ücreti iade edilmez.

Derslere kayıt olduktan sonra eğitim- öğretim döneminde kaydını donduran öğrencilerin katkı payı/öğrenim ücreti geri ödenmez.