Ramak kala

RAMAK KALA

Ramak kala olay; iş yerinde meydana gelen, çalışan, iş yeri ya da ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaydır. Günlük hayatta “Az kalsın” veya “Kıl payı” diye anlatmaya başladığımız olaylar olarak da tanımlayabiliriz.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tip olayların kayıt altına alınarak raporlanması iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır.

Çünkü Ramak Kala Kazaların bildirilmesi, ileride yaşanabilecek iş kazaların tespit edilmesi ve önlenmesi için büyük önem taşıdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

             Neler Ramak Kala Kazadır?

  • Az kalsın ıslak zeminde kayıyordum
  • Az kalsın kablolara takılıp düşüyordum
  • Az kalsın malzemeler üzerime düşüyordu
  • Az kalsın gözüme kimyasal sıçrıyordu
  • Az kalsın zehirli gaz/kimyasal soluyordum

       

       

Koordinatörlüğümüze bilgi aktarabilmek, görsel paylaşmak , hızlı iletişim kurabilmek amacı ile "BTÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Whatsapp İletişim Hattı" oluşturulmuştur. 
Buradan, kampüslerimizde ( bina,derslik ,laboratuvar, cafe,WC, mescit, yüklenici firma çalışma alanı  vb.  her yer) başınıza gelen ramak kala olayları, riskli gördüğünüz durumları, iyileştirme olarak önerilerinizi veya görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. 
Bu hat BTÜ içerisinde bulunan tüm bireylerin bilgi paylaşımına açıktır. Öğrencileriniz, ziyaretçileriniz, yüklenicilerinizin kullanımı için  de teşvik edebilirsiniz. 
Paylaşımlarınızın Adınız-Soyadınız / Birim -Bölümünüz / İlgili Lokasyon / Görsel(opsiyonel)  / Konu -Öneri-Görüş  gibi tanımlayıcı bilgileri içermesi izlenebilirlik açısından önemlidir. 
İSG  kültürünü  ve güvenli çalışma ortamını hayatımızın her alanında oluşturmak bizim elimizdedir. 
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü