Üniversitelerin, öğrenciyle doğrudan ilişkisi olması nedeniyle en önemli birimlerinden biri olan Öğrenci İşleri Daire Başkanlıkları, yükseköğretim mevzuatını değerlendirmek ve bilgi paylaşımında bulunmak için İstanbul’da bir araya geldi.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “6. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci İşleri; Mevzuat Uygulama ve Birliktelik Toplantısı”, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, ev sahipliği yapan üniversite rektörleri, 131 üniversitenin öğrenci işleri daire başkanı, şube müdürü ve uzmanların katılımıyla İstanbul Kozyatağı Hilton Otel’de yapıldı.
YÖK Kanunu Değişikliği
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, programda yükseköğretim sistemimizde eğitim öğretim süreçlerindeki güncel konularla dair konuşu. 1900’lerin başından bugün gelinen noktaya kadar yükseköğretimdeki gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Mandal, YÖK’ün gelecek planlarıyla ilgili de bilgiler paylaştı. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reform Paketi’ne dâhil olan Yükseköğretim Kanunu ile ilgili 10 madde teklifinin yükseköğretim sistemi için hayırlı olacağını dile getiren Prof. Dr. Mandal, çağın ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.
“Üniversitelerin Esas Yükü Öğrenci İşlerinde”
Öğrenci işlerinin bir üniversitenin esas yükünü yüklenen birimler olduğuna dikkati çeken Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, “Öğrenci İşleri Daire Başkanlıkları, çok önde olmayan ama işin esas yükünü, stresini yüklenen birimlerdir. Her öğrenciyle ayrı ayrı temas kurmaları, sorunlara çözüm aramaları nedeniyle yorucu taraflarının fazla olduğunun farkındayız. Ama bir öğrencinin sorununu çözdükten sonra en çok mutluluğu da bu birimde çalışanlar yaşıyor.” diye konuştu.
Son yıllarda yapılan özverili çalışmalarla yükseköğretim sisteminin kalitesinin artırıldığını ifade eden Prof. Dr. Duman, üniversitelerin uluslararasılaşması noktasında ise eksikliklerin olduğunu bu eksikliklerin öğrenci işlerinin çalışmalarıyla giderileceğinin altını çizdi. Duman, “Ülkemizde 100 bin kadar uluslararası öğrenci var. Bu 200’e yakın üniversitesi olan bir ülke için az bir sayı. Vereceği nitelikli hizmetle ülkemizin uluslararasılaşması vizyonuna katkı sağlayacak en önemli birim öğrenci işleridir.” dedi.
“Öğrenci İşleri Üniversitenin Vitrinidir”
Öğrenci işlerinin öğrenciyle dolayısıyla toplumla birebir ilişki kurması nedeniyle bir nevi halkla ilişkiler görevi gördüğünü söyleyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu birimi üniversitenin vitrini olarak tanımladı. Konuşmasının devamında stres yönetimiyle ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Tarhan, öğrenci işlerinin binaları ayakta tutan kilit taşı görevi gördüğünü belirterek birim çalışanlarının stresi kontrol etmeyi öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.
Bildirileri sunumlarıyla devam eden “6. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci İşleri; Mevzuat Uygulama ve Birliktelik Toplantısı”, 13 Mayıs'ta İstanbul'un tarihi ve kültürel yerlerine yapılan geziyle sona erdi.