Sıkça Sorulan Sorular
Bilgisayar ve IP Telefonumu nasıl alırım?

Ebys (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden göreve başlama yazısı ile birlikte kişiye ait BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) yetki talep formunun Başkanlığa ulaşması neticesinde Öğretim üyelerine dizüstü bilgisayar, diğer akademik ve idari personellerimize AIO (All In One) ya da masaüstü bilgisayar ile birlikte IP telefonları verilir.

Bilişimle ilgili kılavuzlara nasıl ulaşırım?

https://idari.btu.edu.tr/tr/bidb web sayfasında Hizmetler menüsünde yer alan "Kullanıcı Kılavuzları" başlığından ulaşılır.

Dışarıdan kurum kaynaklarına nasıl ulaşırım?

https://idari.btu.edu.tr/tr/bidb web sayfasında Hizmetler menüsünde yer alan "SSL-VPN" adresindeki kılavuzlara göre işlemler yapılarak ulaşılır.

EBYS hesabım nasıl açılır?

https://ebys.btu.edu.tr/enVision/Login.aspx
Ebys (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden göreve başlama yazısı ile birlikte kişiye ait BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) yetki talep formunun Başkanlığa ulaşması neticesinde ilk şifresi  “btuTCkimliknoilk5rakam” olan “ad.soyad“ kurumsal EBYS hesabı açılır.

E-İmza (Elektronik İmza) nedir, nasıl alırım, ücreti nedir ve süresi ne kadardır?

Elektronik imza ya da sayısal imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. E-imza olarak da bilinir. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. E-İmza kullanabilmeniz için kurumumuz tarafından bir elektronik sertifika oluşturulur. Bu sertifika, kimlik bilgilerinizi ve imzanın doğrulanması için gerekli olan veriyi içeren elektronik bir kayıttır.

Ebys (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden göreve başlama yazısı ile birlikte kişiye ait BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) yetki talep formunun Başkanlığa ulaşması neticesinde imza yetkisine sahip idari ve akademik personel ile TÜBİTAK vb. kurumlarda imza atma zorunluluğu bulunan personelin resmi talep yazısına istinaden e-imza süreçleri başlatılır.

E-imza kurye tarafından kişiye 3-4 hafta içerisinde teslim edilir.

Süresi 3 yıldır ve ücreti kurum tarafından karşılanır ancak; e-İmzaların kullanıcı kaynaklı kaybolması veya bozulması durumunda ise, 3 yıllık ücret kullanıcıdan talep edilir.

EBYS’de yeni süreçler nasıl eklenir?

Resmi yazı ile BİDB’ye başvuru yapılır, ilgili süreçler ve değerlendirmeler sonucu süreç ve entegrasyon eklenir.

EBYS‘nin mobil uygulaması var mıdır?

Evet vardır.
Play Store ve App Store’ dan enVision EBYS (CBKSOFT) uygulaması indirilir sırasıyla https://ebys.btu.edu.tr/enVision , kullanıcı adı ve şifresi girilir.

Kişisel bilişim problemlerimi nasıl iletirim?

Örneğin; internete bağlanamıyorum, EBYS’ye erişemiyorum, e-imza atamıyorum, ip telefonum çalışmıyor, yazıcım çalışmıyor, merkezi yazıcıdan çıktı alamıyorum, bilgisayarım çalışmıyor, projeksiyon cihazına bağlanamıyorum gibi yazılım ve donanım vb. tüm bilişim sorunlar https://bys.btu.edu.tr/ web adresinde "İş Talep Sistemi" üzerinden kurumsal kullanıcı adı ve şifre aracılığıyla iletilir.

Kurumsal antivirüs programını nasıl kurarım?

Başkanlığımız tarafından kurumsal bilgisayarlara kurulum yapılır.

Kurumsal WI-FI'ye nasıl bağlanırım?

Üniversite içerisinde "BTU_Personel" isimli Wi-Fi erişim noktasından kurumsal kullanıcı adınız ve şifre ile bağlanılır.

Lisanslı yazılım taleplerimi nasıl iletirim?

Resmi yazı ile talepler iletilir, bütçe ve diğer şartlar oluştuğunda alım süreci başlatılır.

Merkezi Depolama Sistemine nasıl ulaşırım?

Bilgisayarım klasörü içerisinde Ağdaki Konumlardan BTU-PAYLASIM (S) aracılığıyla ulaşılır.

Merkezi Yazıcı Sistemini Nasıl Kullanırım?

Mifare özellikli personel kimlik kartınızı herhangi bir merkezi yazıcıda okutup, kurumsal mail kullanıcı adı (@btu.edu.tr olmadan) ve mail şifresi girilerek tanıttıktan sonra, şahsınıza ait tüm yazılar, yerleşke ve yazıcı bağımsız olarak tüm merkezi yazıcılardan alınır.

Öğrenci Eduroam (Education Roaming: Eğitim Gezintisi) nedir ve nasıl bağlanırım?

RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır. ogrenci.btu.edu.tr uzantılı mail hesabınıza ait kullanıcı adı ve şifresi ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan Misafir Kurum ağına otomatik bağlanılır.

Öğrenci mail adresimi nasıl alırım?

Öğrencinin üniversitemize kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra öğrenci mail hesabı Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden otomatik olarak açılır. Kullanıcı adı “ogrencinumarasi@ogrenci.btu.edu.tr” ve ilk şifre “BtuTCkimliknoilk5rakam!” formatında öğrencilere 6 saat içerisinde belirtmiş oldukları mail veya SMS yolu ile iletilir.

Öğrenci mail hesabımı nerede kullanırım?

Üniversite içi ve dışında yetki verilen her platformda kullanılır.
Örneğin; eduroam, bys.btu.edu.tr adresindeki ilgili modüller.

Öğrenci mail şifremi nasıl değiştiririm?

https://ogrencisifre.btu.edu.tr web adresinde bulunan menüden şifre değiştirme butonuna tıklanarak yeni şifre oluşturulur.

Öğrenci mail şifremi unuttum?

https://ogrencisifre.btu.edu.tr web adresinde bulunan menüden şifremi unuttum butonuna tıklanarak yeni şifre alınır.

Personel Eduroam (Education Roaming: Eğitim Gezintisi) nedir ve nasıl bağlanırım?

RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır. btu.edu.tr uzantılı mail hesabınıza ait kullanıcı adı ve şifresi ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan Misafir Kurum ağına otomatik bağlanılır.

Personel mail adresimi nasıl alırım?

Ebys (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden göreve başlama yazısı ile birlikte kişiye ait BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) yetki talep formunun Başkanlığa ulaşması neticesinde ilk şifresi “Btu@TCkimliknoilk5rakam!” olan “ad.soyad@btu.edu.tr“ kurumsal mail hesabı açılır.

Personel mail hesabımı nerede kullanırım?

Üniversite içi ve dışında ebys hariç yetki verilen her platformda kullanılır.
Örneğin; eduroam, iştalep, Proxy hizmetleri, https://bys.btu.edu.tr/ adresinde yetkili olunan modüller

Personel mail şifremi nasıl değiştiririm?

https://sifre.btu.edu.tr web adresinde bulunan menüden şifre değiştirme butonuna tıklanarak yeni şifre oluşturulur.

Personel mail şifremi unuttum! Ne yapmalıyım?

https://sifre.btu.edu.tr web adresinde bulunan menüden şifremi unuttum butonuna tıklanarak yeni şifre alınır.

Toplantı, seminer, eğitim, çalıştay, sempozyum, konferans, ziyaret vb. işler için hangi Wi-Fi hizmetlerini nasıl kullanırım?

Başkanlığımız tarafından Wi-Fi erişim noktası ve şifresi oluşturulur. Süresi boyunca yayın yapılır.

WEB Sitesi Güncellemeleri Nasıl Yapılır?

EBYS ve İş talep sistemi üzerinden gelen talepler değerlendirilerek gerekli güncellemeler yapılır.

Yazılım taleplerini nasıl iletirim?

Resmi yazı ile talepler iletilir, uygun görülmesi halinde iç imkanlarla çözülebilirse iç imkanlarla yoksa bütçe durumuna göre dış imkanlarla çözüm sağlanır.